2009. augusztus 20., csütörtök

Tárgyfotózás

Végre elkészült a tárgyfotózásra szánt asztal, ami inkább egy székre emlékeztet :). Fényforrásnak vettem két halogén reflektort. Ezek még fejlesztésre szorulnak, mert egyelőre a rengeteg energiát fogyasztó (500W/lámpa) izzók vannak benne, amit idővel energiatakarékosra szeretnék cserélni, illetve valami fény lágyító ernyőt kell majd rászerkesztenem valahogy. Ez még kérdés, hogy hogyan. Na meg állványt is kell nekik csinálnom. Pár képet azért készítettem vele, ezeken látszik is jól, hogy a fények bizony még erősen fejlődésre szorulnak, de majd idővel...



Az első képen f/20-as rekeszt használtam, a másodiknál f/4-et. Itt csak a Nokia felirat éles.
Mindkettő 150mm-es Sigmával készült.
Tudom, a telót kicsit megtisztíthattam volna, de most nem ez volt a lényeg.



Az első képnél csak a fehér lap van az objektív alatt, a másodiknál egy üveglap is. (Még üveglapból is be kell szereznem egy nagyobbat). A kép 50mm-es Nikkor objektívvel készült f/9, illetve f/5.6-os rekesszel.



Végül egy kis Photoshop...

5 megjegyzés:

Fejes Csaba írta...

Szia,látom házistúdiódat szépen építgeted.
Valami költséghatékonyságot súgok,baromi egyszerű.. receptem: végy egy két méter selyem anyagot, ha kreatívkodsz akkor lehet többféle szinű is,lényege egy fénysátor kialakítása,tökmindegy a formája,lényeg hogy a tárgyat körülvegye, aztá egy vakut vagy kívülröl,valamelyik oldal felöl tenni és a sátorra ellenkező iránybol alufóliához hasonló fényes anyaggal bevonni(lehet épitőanyagkerben kapni tetőfedés,vagy hőszigeteléshez árult vékony de széles alufóliához hasonló anyagot,ez lesz a diffúzor reflektorunk :) ) rövideny egy házi fénysátor tökéletesen megteszi.

jó az a 150es makród!! ejjdejóó.. :)

Unknown írta...

Köszi szépen! Már építettem egy soft boxot, csak sajnos vakum nincs hozzá. Vettem viszont két reflektort, de ezeket a nagy hő miatt csak energiatakarékos izzókkal tudom beépíteni a boxba. Annak viszont elég gyér a fénye. Kicsit meg is állt emiatt a mutatvány. Van egy régi vakum, most azzal próbálkozom, hogyan tudnám vezérelni a géppel. Nem ismered véletlenül a Nikon vakupapucs lábkiosztását?
Köszi a hozzászólást és a tippet!

Fejes Csaba írta...

TTL-el akarod villantani? tök felesleges.. 3500ft-ért veszel netrol transmittert,igaz középérintkezős csak de 1/250 ig még szinkronban is villan :) használt vakut veszel egy 10e ért és meg is vagy 15e pikk-pakk. de ha van bármilyen márkájú az is jó rá,ugyis elvillan :) kétoldalas vakuzás ajánlott tárgyfotózásra,ugymint makróhoz.. :)
És itt egy kis TTL okosság: http://www.camerasunderwater.info/engineering/flash/nikttl.html

Molnár Szabolcs írta...

Nincs vakud, akkor ajánlok egy linket, Csabival már nézegettük:
[link]http://szyongnuo.en.alibaba.com/product/220077229-200576193/Flash_SPEEDLITE_YN460.html[/link]
9k körül lehet ebayen randelni. Remélem nekem is sikerül beszereznem..

Unknown írta...

Köszi a tippet.